Sunday, April 08, 2007

Skillnader mellan spanska och svenska kvinnor

Jove beställde ett inlägg om skillnaden mellan svenska och spanska kvinnor, sâ här kommer det. Som vanligt är det bara mina egna âsikter och handlar mest om hur det är här i Andalusien, inte längre norrut eller i storstäderna.

Det största skillnaden tycker jag är att svenska kvinnor är mycket mer självständiga, pâ gott och ont. De bor själva, planerar själv sitt liv, studier, arbete osv. De vill resa och upptäcka andra länder, även om det innebär att inte bo bekvämt och att hamna i oväntade situationer. De vill klara sig själva och framför allt vara “herre” över sina egna liv. Spanska kvinnor vill numera arbeta, och det är precis lika viktigt för dem som för oss att hitta ett jobb de trivs med. Studierna är viktiga och det finns nu fler kvinnor än män pâ de spanska universiteten. Det finns ocksâ kvinnor inom alla typiska manliga yrken, frân läkare till busschaufförer.

Men spanska kvinnor är extremt passiva om man jämför med svenska. Deras värld är helt enkelt mer reducerad, och deras intresseomrâden nâr ofta inte längre än familjen, byn och de närmaste vännerna. De är inte alls sâ nyfikna och rastlösa som svenska kvinnor. Ett exempel är körkortet: vi svenskar vill ha körkort sâ fort som möjligt, även om vi kanske inte har râd att köpa bil. Det är friheten vi är ute efter. Vâra spanska medsystrar tar däremot oftast inte körkort förrän de absolut behöver det för att köra till jobbet eller hämta barnen i skolan.

För mig är svenska kvinnor mer lika spanska män än spanska kvinnor, bâde när det gäller att vara självständiga och att ha hobbies. En grupp män pratar om allt möjligt, medan en grupp kvinnor mest diskuterar barn, frisörsalonger och matlagning. Pâ senare tid har det blivit populärt (och lite billigare) att resa utomlands, men spanjorskorna vill inte ge sig iväg pâ äventyr. Ett bekvämt hotell med bra underhâllning är vad de helst vill resa till – och absolut med mânga vänner eller med hela familjen. Att t.ex. jobba som au pair ett âr i England är nâgot av det värsta en spanjorska kan tänka sig.

Spanska kvinnor har ocksâ fâ fritidsintressen. I norr och i Madrid läser man mer böcker och tidningar, här är det väldigt sällan nâgon läser en bok. Väldigt fâ utövar nâgon sport eller tränar regelbundet. Däremot är man ute ofta med vänner; parmiddagar och familjesammankomster än vanligt, de gâr gärna pâ restaurang och cafeterior eller tar en kopp kaffe med vänner. Teater och olika danslokaler är ocksâ populärt. Kvinnornas sociala liv är mindre beroende av jobbet än i Sverige. Man ser ofta t.ex. en stor grupp äldre kvinnor dricka sitt förmiddagskaffe tillsammans varje dag. Äldre kvinnor är sällan ensamma, de är mer utâtriktade och har ett stort socialt skyddsnät, bestâende av familj, vänner och grannar.

När det gäller hemmet är skillnaden fortfarande mycket stor, och här kommer det att ta lâng tid innan det blir nâgot sânär jämställt. Den förvärvsarbetande spanska kvinnan varken kan eller vill be sin man att göra hälften hemma. Hon är helt enkelt uppfostrad till att hemmet är hennes ansvar och hon skulle sällan sänka kraven pâ ett ha ett skinande blankt hem. Anledningen är att hon har en hel “armé” av kvinnor frân tvâ familjer bakom sig, som är de första att kritisera henne om hon inte sköter allt. Det är vad jag skulle kalla “machismo feminino”. Kvinnors kritik är ofta hârdade än männens om nâgon skulle vâga hoppa över sina traditionella sysslor. Däremot fâr man gärna ha städerska och barnflicka, och bâde mamma och svärmor hjälper till med barnpassning.

30 comments:

  1. Anonymous12:12 PM

    Tack! Verkligen ett bra inlägg dessutom. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5:35 PM

      Gillipollas , suecos amargados, Suecia es un estado policiaco y svenska folket är massa mässiga, tråkiga och gråa människor

      Delete
    2. Anonymous1:28 PM

      Jag har bott i Sverige pga mitt jobb och varit ihop med svenska kvinnor. Rakt på saken: för mig är det helt omöjligt att kunna tänka mig att bo tillsammans med en svensk tjej for ever!! De saknar den minsta kvinnligheten , de är manligare än själva svenska karl.

      Delete
  2. Fantastisk inlägg ang den spanska kvinnan-fast det har jag ju veta eftersom jag följt din blogg "i smyg " ett tag nu..:-)
    Jag känner att jag ler inom mig med tanke på hur lite jag själv skulle passa in i den spanska kvinnas roll/bild. Jag som vill ha ett aktiv liv så väl på fritiden som i jobbet. Hur fungera den här mentalitet med din egen bild av att vara kvinna i Spanien?

    Kram Sofia

    ReplyDelete
  3. Jove - Kul att det uppskattades!

    Sofia - Hej och tack för det! Det fungerar faktiskt riktigt bra ;-)
    Spanjorskorna är trots allt väldigt trevliga att umgâs med och sen har jag ju min man och en del manliga vänner.
    Däremot hade jag tänkt lite annorlunda om jag hade haft en dotter. Faktum är att jag kanske hade velat bo i en mindre traditionell miljö dâ.

    ReplyDelete
  4. Intressant! Vad tror du om framtiden då? Tror du att det kommer att ändras när dagens barn och tonåringar blir vuxna eller tror du att dom kommer att leva som sina mammor? Jag känner ju också till det där med att fler unga kvinnor än män läser på universitet. Ser du något tecken på att unga spanska kvinnor närmar sig svenska kvinnors livsstil?

    Det här med resor tror jag intresserar svenskar av båda könen mer än många andra nationliteter.

    Jag instämmer helt i att spanjorskor är trevliga att umgås med. Har man barn i ungefär samma ålder blir det ganska mycket barnprat men det blir det i Sverige också

    ReplyDelete
  5. Mycket intressant inlägg, Anna! Blir förvånad att höra hur få intressen dom flesta har, förutom man och barn och hus.
    Att inte läsa böcker tex...Otroligt!
    Och det där med att ha back-up från två familjer med starka far. resp mormödrar kan inte vara helt lätt. Eller också är det lätt för den infödda spanjorskan. Värre för den inflyttade nordbon, kanske?
    Jätteintressant läsning!!!

    ReplyDelete
  6. Therese - det där är ju alltid intressant att spekulera om. Jag tror t.ex. alltid att spanjorerna kommer att vara familjekära och umgâs mycket inom familjen. Men en av skillnaderna för nästa generation kommer att vara att de inte kan räkna med en hemmafru-mamma som back up, eftersom de flesta i min generation jobbar (även om mânga är lediga när barnen är smâ)
    Vilket betyder att man dels kommer att kräva längre föräldraledighet och kanske t.om kräver mer engagemang frân pappan ;-). Han är redan nu mycket delaktig i barnuppfostran, men inte s mycket i hemarbetet.
    Det kommer att bli mer stress, tror jag, precis som i Sverige, men ocksâ en del positiva effekter av att inte ha en "ständigt närvarande mamma" när man är typ 40 âr ;-). Den som lever fâr se...

    ReplyDelete
  7. Förresten hade nyhetsprogrammet Rapport idag ett längre inslag om jämställdhet i Spanien. Det hade kommit någon ny lag och 15 pappadagar efter förlossningen skulle införas. Jag såg inte början och jag är slarvig med att läsa spanska tidningar på nätet numera (blir lite sporadiskt) så jag vet inte exakt vad det handlade om. Dom gick runt och frågade folk i Madrid iallfall och det var ganska "spanska" svar om kvinnor som skulle vara hemma med barn och sånt.

    ReplyDelete
  8. Kanske går det att se på svt.se , väldigt mycket program ligger ju uta där.

    Ett tips är svenska barnprogram om sonen vill se och öva svenska lite. Vi tittade då och då med barnen när vi bodde i Madrid

    ReplyDelete
  9. Annika - Nu hoppas jag att jag inte har framställt spanska tjejer som nâgra mesar ;-).
    De är utâtriktade och aktiva, men inom en väldigt sluten cirkel, kan man säga. Mânga är ambitiösa och duktiga inom sitt jobb eller i sin mammaroll, men de vill inte ge sig ut pâ djupare vatten t.ex. flytta, plugga pâ annan ort, resa, bryta upp frân ett förhâllande etc. De har aldrig fâtt nâgon träning i att vara självständiga och den äldre generationen är ganska "kvävande". Föräldrarna vill gärna att de ska jobba hos släktingar eller vänner, och sâ nära hemmet som möjligt.
    Samtidigt är föräldrarna till mycket stor hjälp, och spanjorskorna vill ju faktiskt ha det sâ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lo mejor es que os vayais a suecia que nadie quiere vivir alli y nos dejeis vivir en paz
      Esta claro q nunca sabeis adaptaros y venis de un pais pobre q ya se tuvi q ir a america una gran parte de la poblacion ,asi cm el alcoholismo q tenis q el gobierno os controla cm comprarlo
      La crisis del 92 y la q teneis ahora q suecia esta fatal cn los recortes
      Cm sois expertos en hacer colonias sin integraros cm ponen las cartas de los suecos q emigraron a eeuu en el museo amerikano que hay en gotemburgo..esta claro q nunca respetaias otras culturas ni la podeis comprender porque no os relacionais cn españoles y soys muy corqui para entender otro manera de funcionamiento q no sea el impuesto por vuestro gobierno comunista
      Los españoles son llas personas mas libres tolerantes y cultas q vas a encontrartes y hablo en general porque metemos a la mujer ya q españa es una sociedad igualitaria mas q suecia, donde las mujeres n otienen presion por el gobieneo para tener hijos...
      En españa se hace mas deporte q en suecia tenemos algo q es un clima con 4estaciones dnd podemos ir caminando al trabajo o por la tarde dar un paseo q es el deporte mas sano y q menos daña el cuerpo y desde pequeño vamos varias veces al parque a jugar cn otros niños y relacionarnos
      Practicamos una infinidad de deportes al aire libre baloncesto tennis futbol montar a caballo nadar en verano al ir a la playa..eso es dweporte tb mientras los suecos estan borrachos todo el tiendo haciendo balkoning y faltando el respeto a los q alli vivimos ect ect a parte d elos gimnasios
      Cosa q en suecia no se puede hacer ni la mitad de deporte
      No digas burradas y absurdeces
      La muejr española tiene el carnet desde los 18años en suecia muy poca gente lo pide de hecho muy poca gente tiene carnet .deja de decir estupideces!

      Delete
  10. Therese - Tack, jag ska kolla det. När vi är i Sverige brukar han dock inte vilja titta pâ Tv. Bollibompa gâr för lângsamt.
    Du har alldeles rätt i att papporna har 15 dagar nu.

    ReplyDelete
  11. Anonymous5:16 PM

    Vaddå - skillnaden mellan spanska och svenska kvinnor är väl att procentantalet brunetter är större i Spanien än i Sverige?

    ReplyDelete
  12. Niklas - Kanske det, och brunetter är väl hemskt trevliga?? Fast spanjorskor älskar att blondera sig och göra slingor.

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:08 PM

    Jo, jag ville bara larva nig och vara lite macho...

    ReplyDelete
  14. Anonymous2:23 PM

    Mycket bra inlägg! Som nyinflyttad svenska till Madrid är jag hjärtligt less på alla spanska (okända) män som kommer farande och ska HJÄLPA mig parkera (dvs de står ivägen och viftar och gestikulerar) eller bara backa bilen. JAG KAAAAN köra bil och behöver jag hjälp, ber jag om det.
    Flera av mina spanska tjejkompisar har sagt att jag borde spackla mig mer och visa mer av mina behag... Hmm vara mer - ehrm, sensuell tror jag beskrivning var. Om nu sensualitet verkligen ligger i att exponera sig och spackla sig massor. Däremot märker jag att spanska tjejer styr sina män med järnhand - vilket är främmande för mig. Kan kan väl i alla fall utgå från att ens pojkvän/make har en viss intelligensnivå, eller? Men tack för inlägget!!!

    ReplyDelete
  15. Karlavagnen - Hahaha, det blir nog ett särskilt inlägg om det här.

    ReplyDelete
  16. Anonymous4:04 PM

    Jag tycker att det mest låter som fördomar, visst spanska kvinnor tenderar att ta hand om tex matlagning och städning mer än mannen. Men det här med att de inte har mycket fritidsintressen och inte tycker om äventyr och att resa kan jag absolut inte hålla med om.

    ReplyDelete
  17. Anonymous4:12 PM

    En del slutsatser är riktiga men många mycket bristfälliga. Dina slutsatser bygger på dina erfarenheter och inte på den svenska kvinnans.
    Titeln borde vara:
    "Skillnaden mellan Spanska kvinnor och mig"

    ReplyDelete
  18. Anonymous8:58 PM

    Intressant analys!

    Jag upplever svenska kvinnor som - trots allt - ganska heterogena. Alla är inte lika äventyrslystna eller sugna på att "göra karriär". Däremot är det viktigt för de flesta svenskor att inte vara beroende av en man, samt att dela på hushållssysslor mm. Ett fläckfritt hem kanske inte heller är så viktigt alla gånger.

    Färre och färre svenska kvinnor, sätter sin främsta identitet och stolthet i familj, barn och hushåll. Det har blivit minst lika viktigt att ha en yrkesidentitet - vare sig man har ett "karriäryrke" eller inte - samt meningsfulla fritidsintressen och ett självständigt liv.

    ReplyDelete
  19. Anonymous7:23 PM

    Tips: www.mobila-posten.se
    Skitcool tjänst!nejmxrtv

    ReplyDelete
  20. Anonymous8:44 PM

    Hej;

    Bor också i Málaga(sedan 4 månader) och ska hålla ett anförande om skillnaderna mellan spanska och svenska kvinnor i språkskolan imorrn - din bloggartikel var därför ett roligt sammanträffande. Har du tips om málaga eller spanien i allmänhet får du gärna mejla, aaron.haglund@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Rebecca11:51 AM

    Hur är skillnaden i matväg i Spanien jämfört med här i Sverige. Vem lagar mat i familjen? hur är skillnaden mellqn fattiga och rika? Vad är vanligaste maträtten?

    ReplyDelete
  22. Anonymous9:33 AM

    Det är mest fördomar, klart att svenska kvinna är mer framgånsrik än den spanska. Man ska tänka att den spanska kulturen har varit lite efter än den svenska. Idag är det många kvinnor i Spanien som är lika själständiga som kvinnor i Sverige, och klar att spanska kvinna som bor i en by är lite som du beskriver här. Men en kvinna i Madrid och Barcelona, gud hoppas de inte läser ditt inlagg. Att svenska kvinna kan pratar om allt som männen, tvivlar jag på. Det pratas mest om resor, barn, kläder osv, ingen kvinna pratar om teknik lika mycket som en männen, eller?
    Varför är det många unga tjejer som inte läser teknik på universitet? Och trevliga det är väl alla, fast svenska kvinnor är mer formell och håller avståndet. Det spanska kvinna är mer öppen och varm.
    En ej svenska kvinna, förstås.

    ReplyDelete
  23. Anonymous5:51 AM

    Tack för denna annonsen.
    Därför kvinnor är så olyckliga för de vill vara självständiga och bestämma sitt liv.
    Utländska kvinnor tänker tvärtom vad som är bäst för förhållandet.
    Jag funkar som utländska kvinnor därför jag har ett lyckligt förhållande.
    Självständighet är bara ett annat ord för egoism.
    Så alla självständiga äventyrslystna människor skyll er själva att ni aldrig finner kärleken.
    Ni har ju valt friheten.

    ReplyDelete
  24. Anonymous7:39 AM

    Un mundo reducido para la mujer espanola????
    Es menos amplio que para las suecas!
    Realmente sorprendida con ALGUNOS valores que se le adjudican a la mujer espanola.
    Me pregunto si la mujer sueca es realmente MAS independiente. Quien es mas BEROENDE de socialen? I Sverige eller i Spanien?
    Jag skulle inte generalisera slutsatser.

    ReplyDelete
  25. Jar kan inte tror vad har jag läser... Har du tappat mycket tid för att skriva en absurt efter den andra. Du vet ingenting om spanska kvinnor.

    ReplyDelete
  26. Vente a Valencia y verás cuantoña gente practica deporte. Yo soy mujer y con mi marido repartimos las tareas del hogar, al 50 por ciento. Si es cierto que el español no viaja tanto como en puros países de Europa, pero no por ello somos dependientes, ganemos muchas escapadas a la playa, al campo o donde sea, sería más acertado decir que no somos tan aventureros. Somos muy intensos de emociones y espontáneos y eso lo demostramos,

    ReplyDelete
  27. Eres una sinverguenza que dixes burradas sobre las españolas
    Las españolas somos mas independientes que las suecas que solo buscais casaros cn un hombre para que os mantenga y cnd ya teneis los niños os separais para recibir la paga (porque no os importa nadie mas que vosotros q no sabeis lo q es la empatia asi os va todos depresivos y q nadie quiere vivir en suecia todos quereis vivir en españa)
    Los suecos hablan de sueldo en bruto y los españoles en neto y no contamos meustras dos. O tres pagas extras .vosotros no podeis pagar una niñera o una mujer q os limpie porque los sueldos no son acordes a lo caro q es todo
    La cultura española es mejor q la sueca y mas a anzada y no tenemos peoque copiaros sino tendriamos el pais de mierda q es suecia si ninfraestructuras,racistas ,machistas,cn una violencia brutal,altas violaciones .una sanidad q da miedo ir donde un medico sueco equivale a los estudios de un enfermero espanol,la esucacion es de verguencia y hay mucja violencia .empiezan los ninos el colegio a los 6años!!!! Y a veces viven apartados y solos aislados sin relacionarse cn otros niños y eso cnlleva un retraso mental q es irreversible.
    En españa las tareas se reparte!!!se reparten entr eel hombre y la mujer asi q no digas burradas!!!lo q pasa es q a los españoles no nos gusta vivir entre la mierda como a los suecos q os lavais poco ,lavais poco la ripa por faltas de lavadoras (en el siglo xxi todavia es un luko en suecia al igual q una mampara o una persiana o un lavajillas
    Que mierda estas hablando!!!estoy cansada de que los suecos digan burradas de españa ,la procima vez te lavas la boca antes de contar mentiras que yo soy de malaga y si no te vas a tu pais!!q ya estamos cansados de ingleses escandinavos y alemanes y lo peores los suecos!!!
    España tiene mas igualdad que suecia en suecia las mujeres cobran menos q los hombres puesto q no si quiera hay slario minimo en españa yo cobraba exactamente lo mismo q estaba reggulado por el gobierno
    Es mas yo en españa tnego amigos y amigas en suecia los honbre van cn los hombre y las mujeres cn las muejres .ni si queira aceptais a los gays q se van todos a españa
    Y estais deseando tener hijos para echarlos a los 18años o q se encarge el social
    Que verguenza de pais dnd las personas jubiladas las echan el gobierno de casa para meterlo en un centro porq es un gasto para el gobierno y hace falta casas ,cn la especulacion inmobiliaria q teneis por falta de vivienda y encima todo es monopolio del gobierno es lo q tiene un sistema comunista donde os dicen lo q teneis q hacer uy esta mal visto ser ambiciosos
    Los suecos son unos flojos siempre estan de baja o malos no van a trabaajr ,teneis cero tolerancia a la frustracion por la cero educacion q le dais a los hijos,q duermen ecn los padres hasta los 10años
    Que vamos a copiaros ?!!!no queremos ser cm vosotros q envidiais españa y ninguno quereis vivir en suecia estais deseando iros por dios!!!
    Ya esta bien de decir burradas! Q bastante impuestos pagamos para q luego lo utiliceis todo gratis sin verguenzas!! Y encima hay mas muejres españolas en puestos de poder y en carreras que en suecia se consideran de hombres...tebeis una sociedad conpletamente machista

    ReplyDelete